De fantastische literatuur van Guy Gavriel Kay




Onlangs stond er een leuk interview met Guy Gavriel Kay in de Guardian (zie HIER), dit in verband met het feit dat het 30 jaar geleden was dat zijn debuut-roman The Summer Tree, gepubliceerd werd.
The Summer Tree maakt, samen met The Wandering Fire en The Darkest Road, deel uit van de trilogie The Fionavar Tapestry. Deze trilogie wordt tegenwoordig gezien als een klassieker van de moderne fantasy. Kay schrijft wat je kunt noemen ‘historische fantasy’.  Hij is hier niet toevallig op gekomen. In het interview legt hij uit waarom hij voor deze vorm van fantasy gekozen heeft. 

Het Fionavar Tapijt gaat over vijf studenten die in een andere wereld getrokken worden en daar in een strijd tussen goed en kwaad terecht komen.
Dit is een erg summiere beschrijving van de trilogie maar het is in een paar zinnen gewoon niet uit te leggen! De trilogie is qua sfeer vergelijkbaar met de Gouden Kompas trilogie van Philip Pullman, waarbij vooral de karakters van de 5 hoofdpersonen flink uitgediept worden zonder dat dit ten koste gaat van de spanning. Met recht ‘fantastische literatuur’.

Zo’n twintig jaar geleden kreeg ik De zomerboom ongevraagd te leen van een belezen collega. In mijn onnozelheid dacht ik toen dat Fantasy en Science Fiction één pot nat was, en niks voor mij. Maar ik wilde de collega niet teleurstellen, dus toch maar aan begonnen…..en echt betoverd geraakt. Dat had mijn collega goed ingeschat, ik vond het geweldig! De andere twee delen heb ik ook verslonden en daarna was ik flink verslingerd aan het fantasy genre. De nederlandse vertalingen, respectievelijk De zomerboom, Het zwervend vuur en De donkerste weg, zijn overigens alleen nog tweedehands te verkrijgen. Ik heb ze een paar jaar geleden op een boekenmarkt als set gekocht, omdat ik ze een keer wil herlezen.

Van Kay heb ik overigens daarna alleen Tigana gelezen (en besproken), alle andere boeken van zijn hand staan nog op mijn lijstje want Kay schrijft gewoon geen slechte boeken. De twee boeken over de Tang dynastie in China (Under heaven en River of stars) staan wel bovenaan.

Voor de volledigheid, die rest bestaat uit:
  •  A song for Arbonne (vertaald als Een lied voor Arbonne danwel Een lofzang op Arbonne, middeleeuws Provence)
  • The lions of al-Rassan (middeleeuws Spanje)
  • The last light of the sun (Vikingen/Kelten)
  • Ysabel (vertaald als Ysabel, hedendaags Provence + Kelten, Romeinen)
  • Sailing to Sarantium (The Sarantine mosaic, dl 1, 6e eeuws Byzantium/Constantinopel/Istanbul)
  • Lord of emperors (The Sarantine mosaic, dl 2)
  • Under Heaven (Tang dynastie, China)
  • River of stars (Under heaven, dl 2)

Ik durf al deze boeken, hoewel niet gelezen, met een gerust hart aan te bevelen, maar in het bijzonder toch wel de boeken van Het Fionavar tapijt.

2 opmerkingen:

  1. Nou, je wordt bedankt: nu weet ik helemaal niet meer waar ik moet beginnen! Wat doe je me aan, Joke? Grapje, hoor. Ik had naar aanleiding van je bespreking van Tigana al een paar boeken van Kay op mijn ereader gezet, waaronder The Summer Tree. Misschien dat ik daar maar eens mee moet beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. You're welcome ;-)
      Het maakt eigenlijk niet uit aan welke je begint hoor, neem gewoon die waar je het beste gevoel bij hebt. The right book at the right time....
      Overigens wilde ik binnenkort een lijstje met mijn mooiste fantasy-boeken publiceren, maar misschien moet ik daar maar ff van afzien.....;-)

      Verwijderen