Wallace Stegner - Crossing to safety

Crossing to safety
US, 1987
Mijn editie: Modern Library, 2002 (ebook)
De vertaling van Crossing to safety verschijnt in februari 2015 onder de titel: 'Wat behouden blijft'

Ik heb weer eens Grote Literatuur gelezen. Bedacht ik intuïtief. Maar toen ik er over na ging denken, vroeg ik me natuurlijk af: wat maakt dit boek dan grote literatuur, behoudens mijn 'gevoel' erover?

Lastig! Het is een op zich niet bijzonder verhaal, over twee echtparen, Larry en Sally Morgan en Sid en Charity Lang, die een 'vriendschap op het eerste gezicht' ontwikkelen. Die vriendschap vormt de kern van dit verhaal, dat wordt verteld door Larry Morgan. Belangrijk detail in de vriendschap is het feit dat 'de Langs' van gegoede afkomst zijn, sterker nog, de familie van Sid Lang is schatrijk. En dat de Morgan's (van beiden zijn beide ouders overleden) elk dubbeltje moeten omdraaien. Beide mannen zijn docent Engelse literatuur aan een universiteit, Larry is tevens een beginnend (en succesvol) schrijver, Sid ziet zichzelf als een dichter maar krijgt van zijn vrouw geen ruimte om dit dichterschap te ontwikkelen.
Aan het begin van het boek komen de stellen, dan in de zestig, na lange tijd weer samen op het zomerverblijf van de Lang's, voor een bijzondere gelegenheid. Wat dat is krijg je als lezer niet te horen. Larry vertelt vervolgens de geschiedenis van hun vriendschap door de jaren heen, om aan het eind terug te komen bij de bijzondere gelegenheid van het weerzien.
Het is een in schitterend proza geschreven ode aan het leven en de liefde en de kern van het verhaal is naar mijn mening dat je in een grote liefde alleen bescherming kunt vinden als je je er ook afhankelijk van maakt en jezelf daardoor ook kwetsbaar maakt.

De beste getuige van waarom dit zulke goede literatuur is, is denk ik gewoon meteen de eerste zin, het wakker worden van Larry Morgan:
 "Floating upward through a confusion of dreams and memory, curving like a trout through the rings of previous risings, I surface. My eyes open. I am awake."

Mij zou het niet verbazen als Wallace Stegner 'de nieuwe John Williams' wordt. Hij verdient het in elk geval wel.
Crossing to safety was de laatste en 14e roman van Wallace Stegner.  Hij overleed in 1993.Dit boek maakt deel uit van mijn lijstje Urgente boeken

5 opmerkingen:

 1. Dit boek staat al jaaaren in mijn boekenkast. Het wordt duidelijk de hoogste tijd dat ik het er eens uit pak en ga lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hij stond bij mij al jaaaren op mijn lijstje. Maar voor elk boek is er 'het juiste moment', en voor mij was dat moment nu aangebroken. In de kast staat nu nog Angle of Repose te wachten.....tot het juiste moment ;-)

   Verwijderen
 2. Ja, dit is inderdaad een schitterend boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. klinkt goed! dit gaat op de wenslijst. (die eerste zin doet me overigens ook aan het proza van James Salter denken.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is goed om te horen (van Salter) want dat is één van de volgende op mijn lijstje!

   Verwijderen