Beste boeken 2014 lijstjesmakerij (deel II)

Boeken per jaar vanaf 2006
Geheel volgens de traditie, op deze laatste dag van het jaar mijn beste boeken van 2014.
Ik las dit jaar 66 boeken, 1 minder dan vorig jaar, dit ondanks mijn cursus Snellezen. Die vaardigheden heb ik alleen toegepast in juli en augustus, toen het nog vers in mijn hoofd zat. Daarna is de klad er in gekomen.

 


Maar niet getreurd, ik ben er tevreden mee want van die 66 waren er veel met 5, 4 of 4,5 ster, dus de kwaliteit was hoog dit jaar.
Waardering
Maar liefst 17 boeken gaf ik 5 sterren (een 10 in de grafiek), 21 4 sterren en 8 4,5 ster. 


De genres waren divers, maar de klassieken kwamen er wel heel slecht van af dit jaar, ik las er slechts één. Maar dat was dan ook wel een monumentaal boek: Middlemarch van George Eliot.


Kom nu maar op met dat lijstje, denken jullie.


Ok, hier komt het:

Met stip op 1: Anthony Doerr - All the light we cannot see; ik las het vorige week pas uit dus ik heb nog niet eens tijd gehad erover te schrijven, maar dit was wel een topper! Het speelt in WOII maar ik zou het niet willen scharen onder oorlogsliteratuur. Met in de hoofdrollen een blind frans meisje en een slimme duitse weesjongen wiens levens in Saint Malo bij elkaar komen. Prachtig geschreven, prachtige sfeer, prachtig verhaal. Indrukwekkend.

2. George Eliot - Middlemarch
3. Nancy Horan - Loving Frank
4. Lily King - Euphoria
5. Malena Watrous - If you follow me
6. Jessie Burton - Het huis aan de gouden bocht
7. Wallace Stegner - Crossing to safety
8. David Mitchell - The Bone Clocks
9. Adriaan van Dis - Ik kom terug
10. Craig Thompson - Habibi

Voor 2015 heb ik veel plannen, qua lezen, maar meestal raak ik al vrij snel weer van het pad dus we zullen zien wat ervan terecht komt.
Ik wens iedereen een heel goed 2015 vol mooie boeken.11 opmerkingen:

 1. Wat een interessante lijst, Joke en ik ben zeer benieuwd naar je bespreking van All the light we cannot see. Klinkt namelijk heel mooi.
  Grappig trouwens dat je merkt dat je de vaardigheden van het snellezen niet meer zo toepast, ben je van plan je hier wel weer bewust op toe te leggen of laat je het zo?

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Bettina, toen ik mijn lijstje zat te maken en me realiseerde dat de snelleesvaardigheden voortdurend onderhoud vragen, heb ik me wel voorgenomen het weer op te pakken. Er is de klad ingekomen omdat ik het moeilijk toepasbaar vind op het lezen van engelstalige teksten, en daarna heb ik het zonder me er direct van bewust te zijn een beetje losgelaten. Wordt aan gewerkt dus. Evenals aan de bespreking van Doerr.

   Verwijderen
 2. All the Light We Cannot See heb ik al een tijdje in huis, omdat ik een eerder boek van deze schrijver ook zeer de moeite waard vond. Ik ben dus net als Bettina benieuwd naar je bespreking.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was dat toevallig About Grace? Want die heb ik nu namelijk op mijn lijstje gezet, zo onder de indruk ben ik van Doerr.

   Verwijderen
  2. Dat was inderdaad About Grace. Ik vond het destijds een heel mooi en bijzonder boek.

   Verwijderen
  3. Sh*t, als ik dit zo hoor zal mijn lijstje 'boeken die ik per se wil hebben' snel groeien komend jaar! Want één van jullie kan ik nog naast me neerleggen, maar als jullie er allebei over eens zijn dat het een mooi boek is?

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Hoi Joke, 66 boeken is aardig wat. Van de boeken op je lijst heb ik alleen "Habibi" gelezen en daarvan was ik erg onder de indruk van het tekenwerk. Jij ook een gelukkig nieuwjaar met veel leesplezier en andere mooie dingen. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een fijn nieuw jaar toegewenst Joke, met natuurlijk veel mooie nieuwe leeservaringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw. Mooi leesaantal. Ik las er 54 in 2013, maar door een verhuis en baby in 2014 slechts ongeveer 32 (moet nog tellen)dit jaar. In 2015 moeten we hier weer tegen de 50 gaan want een verhuis en baby zijn er nu niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het al heel knap dat je in die omstandigheden uberhaupt nog wat gelezen hebt. Ken je de blog van Iris (irisonbooks.wordpress.com). Die heeft afgelopen jaar ook een kindje gekregen en is nu enthousiast begonnen met kinderboeken lezen en bespreken....

   Verwijderen