Machiel Bosman - Elisabeth de Flines


'Een onmogelijke liefde in de achttiende eeuw'

Elisabeth is de dochter van een rijke Amsterdamse koopman. Haar moeder is overleden, haar vader is opnieuw getrouwd. Ze wordt verliefd op de knecht van haar vader, iets wat in die tijd niet werd geaccepteerd.
Elisabeth neemt de benen en duikt onder met haar vriend. Wat zij niet weet is dat haar moeder haar een flinke som geld en een kapitaal huis aan de Herengracht heeft nagelaten, te verkrijgen op haar 18e verjaardag. Haar vader wil koste wat kost voorkomen dat zijn afvallige dochter het geld in handen krijgt en er ontbrandt een (vooral juridische) strijd tussen vader en dochter die tientallen jaren gaat duren. De dochter komt er pas veel later achter dat het haar vader om haar geld te doen is.

De historicus Machiel Bosman heeft deze geschiedenis gereconstrueerd op basis van het archief van de Hoge Raad en stukken in het Amsterdams Notarieel Archief.

Op internet wordt dit verhaal omschreven als 'een Shakespeariaans drama over liefde en macht, eer en geluk, moed en verraad'. Dat vind ik iets overtrokken.
Ik vond het vooral een boeiend verhaal over de zeden en gewoonten in het Amsterdam van de Gouden Eeuw.
Het past in de moderne manier van geschiedschrijving, waarbij een micro-geschiedenis (meestal het verhaal van iemands leven) wordt gebruikt om de 'grote' geschiedenis aan op te hangen.

Een aanrader dus voor iedereen die houdt van (Nederlandse) geschiedenis.

Boekgegevens:
Uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2009, 158 blz.
Het verhaal wordt gevolgd door een zeer uitgebreide verantwoording
Dit boek werd genomineerd voor de AKO literatuurprijs 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten