Maria Stahlie - Scheerjongen

Je bent een zachtaardige jongen van 15 met een italiaanse (net zo zachtaardige, vriendelijke) vader en een nederlandse moeder. Je gaat, zoals elk jaar,op zomervakantie naar je grootvader in Italië. Je zomerliefde van jaren blijkt te gaan trouwen met een Italiaanse man. Je bent er kapot van maar je opa stoort je in je verdriet.Hij vindt je een 'weekdier' en een meisje, vanwege je lange haren. Hij geeft je een knip-en scheerbeurt zodat je in ieder geval uitziet als een man en tijdens het scheren vertelt hij heldenverhalen over de mannen van het 'Naakte Zuiden', onder wie je overgrootvader Bruno.

Hier begint de queeste van Aldo Rossi naar helden, naar echte mannen. Aldo ontdekt in een boek van zijn moeder 'De Italiaan Oude Stijl', die gekenmerkt wordt door garbo: "een mengeling van intelligentie, goede smaak, tact, show, elegantie , aandacht en oog voor detail.". En de echte Italiaan vereert natuurlijk zijn moeder. Deze man wil Aldo zijn! Hij wil, net als overgrootvader Bruno, een reis naar het Naakte Zuiden maken, maar dan in zijn hoofd.
Maar ja, hoe gaat dat in Nederland; je goede bedoelingen raken al snel ondergesneeuwd door je dagelijkse beslommeringen en je verliefdheden. Als Aldo's opa overlijdt raakt hij zijn na te streven idealen een beetje kwijt, maar als hij stage gaat lopen in een verpleegtehuis, ziet hij in de ogen van Laszlo Metzlar, een catatonische oude man, het vuur van Bruno, zijn overgrootvader en krijgt hij nieuwe energie. En hij wordt verliefd op de veel oudere verpleegster Monica van Montfoort, de ongenaakbare. Monica staat voor de toekomst, voor verlangen en Laszo voor heimwee, de heimwee naar helden. Maar Laszlo komt niet uit zijn catatonische staat, Monica blijkt nog ongenaakbaarder dan gedacht en Aldo's moeder valt van haar voetstuk. Het is moeilijk een echte man te zijn!

Scheerjongen is een veel lichtvoetiger boek dan de andere die ik van haar gelezen heb (Boogschutters, de Lijfarts) en de thematiek in dit verhaal sprak me iets minder aan, maar het is toch weer erg goed geschreven met rake personages en een prachtige laatste zin, die in feite het hele boek in zich heeft. Het omslag vond ik ook erg mooi, ik heb er vaak naar zitten kijken, het geeft een extra dimensie aan het verhaal.

Boekgegevens:
Prometheus, 2011, 230 blz.
ISBN 9789044617221
Ik las dit boek: als recensie-exemplaar van de uitgever

Geen opmerkingen:

Een reactie posten