Miniproject: een boek in een dag

De term 'dwangmatig lezen' is de afgelopen dagen een paar keer gevallen in huize Boekhappen. Dit naar aanleiding van mijn klacht opmerking dat ik te weinig lees. Met 56 gelezen boeken in 2011 steek ik magertjes af bij het gemiddelde van zo'n 100 boeken van veel medebloggers. Dat klinkt al snel een beetje dwangmatig. Maar het gaat er mij niet om, om zoveel mogelijk te lezen. Het gaat er om, dat ik nog zo ontzettend veel goede/mooie/interessante boeken heb die ik allemaal zo graag wil lezen, het liefst NU en allemaal tegelijk. En het gaat er om, dat er blijkbaar heel veel tijd weglekt, want ik heb best veel tijd beschikbaar om te lezen. En dat wil ik niet, dat mijn kostbare tijd weglekt. Maar hoe moet je dat nou uitleggen aan iemand die het lezen niet in zijn bloed heeft zitten? Dat is bijna niet uit te leggen.

Ik kon me zo'n zelfde discussie herinneren in de reacties naar aanleiding van mijn blogpost over het boek van Nina Sankovitch: Tolstoy and the purple chair (Een boek per dag). Via deze blogpost kwam ik op de blog van Leesdame, die een keer zo'n project in het klein gedaan heeft: gedurende 20 dagen elke dag een boek lezen. Zij heeft het zo positief ervaren, dat ze het dit jaar weer wil doen.

Waarop ik bedacht dat het misschien wel interessant is om te zien hoe dat is, elke dag een boek lezen. En of ik er dan misschien achter kom waar al mijn tijd normaal gesproken aan opgaat. Om alvast een beetje te oefenen, opperde meneer Boekhappen om het eerst een dagje te proberen; een boek lezen in één dag. Omdat ik vandaag nog een vrije dag had, besloot ik de koe bij de horens te vatten: ik zou mij volledig afsluiten van de buitenwereld en een boek gaan lezen wat al een tijdje op mijn lijstje staat. Het moest wel een boek zijn met een omvang van max. 300 blz.

Ik koos Hangman Blind van Cassandra Clark, een ebook van 307 blz. en ik formuleerde voor mezelf wat ik na afloop wijzer hoopte te zijn:
lukt het me om me een hele dag te concentreren op het boek?
hoe is dat, om de hele dag in het verhaal te zitten? levert het iets van 'flow' op?
lukt het me om het boek daadwerkelijk uit te krijgen?
is het voor herhaling vatbaar?
ben ik er wijzer van geworden?

Mijn eerste fout gebrek constatering is dat ik te laat mijn bed uitkwam. Ik wilde om 7 uur mijn bed uit zodat ik om 8 uur kon beginnen, maar kwam er pas om kwart voor 9 uit en begon uiteindelijk pas om half 10.
Vervolgens bleek dat ik een veel te moeilijk boek had uitgezocht: een boek dat speelt in Engeland in de tijd van koning Richard, en dat bol staat van engelse politiek en geschiedenis. Een kruising tussen Wolf Hall van Hilary Mantel en de Shardlake serie van C.J.Sansom. Moeilijk engels met veel mij onbekende woorden.
Om half 12 wist ik al dat ik dit boek niet uit ging krijgen, maar het was ook te laat om nog een nieuw boek te beginnen en bovendien zat ik wel lekker in het verhaal en was het ook spannend genoeg om door te lezen
. Wel merkte ik dat ik bij vlagen mijn concentratie verloor en mij op dat moment liet afleiden door van alles om me heen; de katten, de gedachte aan een wasje wat ik nodig moest draaien, nog maar een bak koffie, even op internet kijken hoe erg het buiten was etc.. Op die momenten moest ik vaak stukjes teruglezen, omdat het niet goed tot me doordrong wat ik net gelezen had.
Om half 3, ik zat toen op blz. 95, kreeg ik een enorme dip en begon ik meerdere keren een beetje in te dommelen. Ik heb toen vastgesteld dat ik mijn doelstelling beter iets kon aanpassen: het zou mooi zijn als ik vandaag tot net over de helft zou komen, dus ongeveer blz. 154.
Om 5 uur was ik op blz. 157 bij een nieuw hoofdstuk en daar ben ik gestopt.

De conclusies:
Lukt het me om me een hele dag te concentreren op het boek?
Ondanks het feit dat ik de laptop dicht heb gelaten en geen klusjes in huis te doen had, en regelmatig een break ingelast heb, had ik moeite me te concentreren en wilde ik regelmatig even internetten of een gedachteloos klusje doen.

hoe is dat, om de hele dag in het verhaal te zitten? levert het iets van 'flow' op?
Het is wel een bijzondere ervaring om de hele dag in hetzelfde verhaal te zitten. Je wordt wel heel erg onderdeel van het verhaal, het gaat in je zitten. 'Flow' zou ik het niet willen noemen, maar het is wel intens lezen.

lukt het me om het boek daadwerkelijk uit te krijgen?
Het is me dus niet gelukt vandaag. De keuze van het boek is erg belangrijk: niet te dik én niet te moeilijk. Engels is tricky, dat leest toch anders dan Nederlands. Als ik dit meerdere dagen achter elkaar zou willen doen, dan zou ik me die beperking (niet te dik, indien engels niet te moeilijk) niet op willen leggen maar goed kijken naar het boek/de boeken die ik echt graag wil lezen en desnoods een boek opdelen in meerdere dagen.

is het voor herhaling vatbaar?
Zeker! Ik zou dit graag een keer een weekje willen doen, als ik vakantie heb. En niet langer dan een week, ik denk dat ik het dan als vermoeiend zou gaan ervaren.

ben ik er wijzer van geworden?
Ik kan denk ik wel constateren dat ik erg veel moeite heb met mijn concentratie. En gezien mijn behoefte om andere dingen te gaan doen, denk ik dat veel van mijn tijd weglekt aan internet en rondlummelen, en savonds zeker ook aan televisiekijken.
Wil ik dus meer mooie boeken lezen, dan is het zaak te oefenen op concentratie en me minder laten afleiden. Geen laptop aanzetten en geen tv aanzetten als ik niet echt iets op te zoeken/te kijken heb.

Eigenlijk zou ik dit jaar wel een doelstelling van 100 boeken willen hebben, maar de sprong van 56 naar 100 is wel een beetje erg veel van het goede, dus ga ik proberen om 75 te halen. Met in ieder geval minstens één keer een weekje: een boek per dag!

11 opmerkingen:

 1. Leuk dat je het geprobeerd hebt! Sankovitch had inderdaad ook boeken van rond de 300 blz maar ik geloof dat zij zo'n 80-100 blz per uur kan lezen dus dan schiet het wel wat harder op.

  In het Nederlands kan ik makkelijk een boek op een dag lezen (afhankelijk natuurlijk van hoe leuk het is en hoe moeilijk/makkelijk geschreven). Ik lees regelmatig een boek in 24 uur (meestal begin ik wanneer het vorige boek uit is en niet aan het begin van een dag).

  Ik zou het inderdaad in het Nederlands proberen en dan zorgen dat je weinig afleiding hebt - ga een paar uur in de bieb zitten, misschien?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik ben wel jaloers op die mensen die zo snel kunen lezen (zoals jij zelf!). Nina las plm. 70 blz per uur.
  In de biep......zou ik echt geen letter lezen, dan ga ik zitten kijken naar al die mensen die in en uit lopen....het is de bedoeling dat ik het voor elkaar krijg om thuis de afleidingen te weerstaan. Maar ja dat is nog flink oefenen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik volg je blog al een tijdje en je stukje is erg herkenbaar. Zelf heb ik, vooral na een vrije dag het idee dat ik veel tijd "verprutst". Zelf heb ik 52 boeken gelezen in 2011 en hoop dat het er dit jaar ook iets meer worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant experiment, Joke, en leuk om te lezen. Ik blijf er nog steeds bij dat het niks voor mij is om mezelf zo'n doelstelling op te leggen. Er moet al zoveel in het leven en ik wil naast mijn werk juist zo weinig mogelijk 'moeten' maar alleen doen waar ik op dat moment zin in heb. Al hoe dol ik op lezen ben, ik wil ook graag tijd overhouden voor hardlopen, sociale contacten en gewoon lekker niksen.
  Het zal vast anders zijn als je geen baan hebt die veel tijd en energie op slokt, maar dan nog heb ik de indruk (en die indruk lijkt door jouw ervaring te worden bevestigd) dat het lezen van een boek per dag alleen mogelijk is als de boeken niet te dik en niet te moeilijk zijn. Daarmee vallen heel veel toppers al bij voorbaat af en gaat kwantiteit ten koste van kwaliteit. Ik lees dan toch liever minder boeken en vind mijn eigen 70 à 80 boeken per jaar meer dan genoeg. Misschien dat dat anders wordt als ik ooit nog eens met pensioen mag ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Riet: Ja, een dagje verprutsen is helemaal niet erg maar soms had ik echt al een dag voorpret: morgen ga ik lekker veel lezen en als ik dan savonds naar bed ging had ik echt de pest in dat ik uiteindelijk bijna niets had gelezen
  @Anna: ik zie het niet als moeten, maar als iets wat ik graag wil! (veel boeken lezen). En ik ga het beslist NIET ten koste van de kwaliteit laten gaan.
  Verder leef ik natuurlijk als een kluizenaar. Nee hoor, naast m'n baan ook nog wandelen en hardlopen, borduren (mijn project!) en op z'n tijd lekker op stap met meneer Boekhappen. Of wil ik te veel?
  Maar ja, als ik die 80 boeken van jou zou lezen, zou je mij ook niet horen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Martin: dank je, maar ik was natuurlijk niet de eerste die dit heeft geprobeerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het erg leuk dat je dit project ook uitgeprobeerd hebt. Ik moest wel glimlachen dat je een hele alinea geschreven hebt over mij. Lief!

  Mijn tips zijn: boeken van gemiddeld 200 a 250 pagina's kiezen. Dan ligt de druk niet zo hoog. Wel heb ik een keer een boek van meer dan 300 pagina's gelezen op één avond. Dat was puffen en doorzetten, maar de flow daarna was onbetaalbaar.

  Wat ik ook deed, was na elk uur een kwartier pauze nemen. Dan mocht ik wat rondlummelen en op internet rondspoken en daarna las ik weer verder. Zo hield ik het langer vol. Op moeilijke dagen koos ik dunne boeken, minder dan 100 pagina's. Dan had ik geen druk, maar kwam ik toch aan een boek per dag. Ik denk niet dat ik het een jaar vol kan houden. Er waren dagen bij dat ik er echt tegenop zag, maar aan de andere kant gaf het ook weer structuur in mijn leven en een lange tijd quality time voor mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leesdame, de volgende keer ga ik je tips opvolgen. Behalve dan de omvang van de boeken want daar wil ik mezelf geen beperking opleggen dus dan maak ik van een dik boek wel 'dagporties'. En een dun boek tussendoor lijkt me dan wel lekker. Ben benieuwd wanneer jij de uitdaging weer aangaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zodra ik weer buiten kan lezen... Want als ik buiten kan lezen, dan lees ik als een speer. Ik hoop april/mei, in die periode.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor mij zou het absoluut niet werken. Ik heb afgelopen jaar veel minder gelezen dan normaal en daar heb ik vrede mee. Lezen doe ik toch wel, maar ik heb me voorgenomen mijzelf geen enkele druk op te leggen wat dat aangaat. Wel een koopstop, eerst maar eens even wat weglezen en ik laat me verder lekker afleiden door sociale contacten, social media, omdat ik daar ook veel plezier aan beleef. Het is niet anders ;-)

  BeantwoordenVerwijderen