Patrick Ness - The knife of never letting go


WOW! Wat een boek! Ik ben er helemaal beduusd van.

Ik las voor het eerst over dit boek op de blog van Iris (Iris on Books.) Die liet zich uit in over dit boek in alleen maar superlatieven, waarop ik dacht dat ze wel een beetje overdreef (sorry Iris). Maar niets daarvan, ze had helemaal gelijk!
Dit boek valt denk ik in de categorie Young Adult/Fantasy/Dystopian maar vergeet dit onmiddellijk weer, want je zou kunnen denken dat het dan niets voor jou is. Geheel onterecht, want dit is een boek voor iedereen. Alles zit erin: het is allereerst erg goed geschreven, het is waanzinnig spannend, het is ontroerend, het is gruwelijk, het is......een prachtboek. Het is een gelaagd verhaal, dat veel grote thema's in zich heeft zonder dat die zich (hinderlijk) op de voorgrond bevinden (dan wordt het zo'n boek 'met een boodschap'); moed, vriendschap, macht, religie, de schaduwkanten van de moderne maatschappij met haar informatie-overload, de man-vrouw verschillen.

Ik wil eigenlijk niet veel over de inhoud zeggen, want het boek geeft zich stap voor stap prijs en dat is één van de charmes ervan, dus die ervaring wil ik niet bederven. Om toch een idee te hebben waar ik dan zo enthousiast over ben, even heel kort maar ik zeg er gelijk bij dat ik hiermee het boek geen recht doe.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst, als de bewoners van de 'Oude Wereld'(aarde) koloniën stichten in de Nieuwe Wereld, een andere planeet, omdat het leven op aarde geen pretje meer is. De Nieuwe Wereld kent een vreemd fenomeen: 'Noise', herrie. Alle gedachten die een mens heeft, worden hoorbaar voor iedereen. Alle gedachten, dus ook onzin, fantasieën, wensen. Maar niet iedereen is onderhevig aan Noise... We volgen Todd Hewitt, ongeveer 13 jaar oud, wiens vader en moeder op raadselachtige wijze om het leven zijn gekomen. Hij wordt opgevoed door de beste vrienden van zijn ouders, Ben en Cillian, in de kolonie Pretisstown. Maar op een dag krijgt hij van Ben te horen dat hij weg moet, en wel meteen. Met een rugzak met eten, kleding, het dagboek van zijn moeder, een plattegrond en een mes moet hij op de vlucht, samen met zijn hond Manchee. Op de plattegrond heeft Ben de route en het eindpunt van Todd's bestemming getekend. Onderweg komt hij een meisje tegen, Viola, die na enige strubbelingen met hem meegaat. Todd heeft geen idee waarvoor hij op de vlucht is, en wij als lezers ook niet. De twee worden op de hielen gezeten door een heel leger en gaandeweg gaan zij steeds meer begrijpen van de redenen waarom. Todd is de verteller, en heeft een heel aparte manier van vertellen, waardoor hij een unieke stem krijgt.

Meer kan ik er niet over verklappen. Ik kan alleen maar zeggen: LEES DIT BOEK! Als je niet veel Engelstalig leest, is dit toch heel goed te doen. Het is natuurlijk een schande dat dit boek nog steeds niet vertaald is. Het is uit 2008 en het eerste deel van de 'Chaos Walking' trilogie. De volgende delen zijn: The Ask and the answer en Monsters of Men. The knife of never letting go eindigt overigens met een enorme cliffhanger, waardoor je er niet aan ontkomt het tweede deel te lezen. Dus wees gewaarschuwd: de boeken zijn verslavend.

Ik moest vaak denken aan de His Dark Materials trilogie (in het Nederlands: Het Gouden Kompas) van Philip Pullman. Het zou me niet verbazen als Patrick Ness de de nieuwe Philip Pullman gaat worden. Moet er wel zo snel mogelijk een vertaling uitkomen! Uitgevers doe uw best.

7 opmerkingen:

 1. Gosh! Ik vond het wel een mooi boek hoor, maar niet zo mooi als jij. Ik had niet lang daarvoor De Hongerspelen gelezen en die vond ik toch beter (als YA/Dytopian). The Knife deed me ook denken aan The Crysalids (1950) van John Wyndham. Heel erg zelfs.

  Dus: die moet je misschien ook eens proberen, kijken of je het met me eens bent.

  Verder dan The Knife of Never Letting Go was ik nog niet gekomen. Misschien moet ik toch maar eens The Ask and the Answer gaan lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Judith, ik denk dat ik als enige in de blogwereld De Hongerspelen (nog) niet gelezen heb, dus ik kan het daar niet mee vergelijken. The Crysalids (De getekenden) zal ik op mijn (hele lange) lijstje zetten, eens kijken of je gelijk hebt :-). Maar wat ik nou niet snap: hoe kan het dat je niet direct met The Ask and the Answer bent begonnen? The knife eindigt toch op zo'n manier dat je in ieder geval wilt weten hoe dat afloopt??!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit boek staat al eeuwen op mijn verlanglijstje, maar nu ik een vergelijking zie met de trilogie van Philip Pullman is het duidelijk: meteen aanschaffen en van dat lijstje afhalen!
  The Chrysalids heb ik als puber gelezen, vond het toen prachtig, maar heb geen idee wat ik er nu van zou vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meteen wel minstens de eerste twee delen aanschaffen hoor Anna! want je wilt echt niet wachten op deel 2!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb deel 1 inmiddels op mijn eReader staan en als ik dat straks net zo goed vind als jij, is deel 2 ook in 1 minuut aangeschaft - waar ik ook ben, op dat moment. Lang leve de Kindle!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben erg goed in superlatieven ;) Ik ben blij dat het niet tegenviel! Ik ben (zoals je net hebt gezien, leuk dat je comment trouwens, nu heb ik je blog gevonden!) het niet eens met Judith, ik vind The Hunger Games een veel zwakker boek, maar ik heb ze natuurlijk andersom gelezen, eerst Chaos Walking.. Ik denk ook eerlijk gezegd dat Chaos Walking de oorzaak is dat ik Hunger Games wat vond tegenvallen qua thematiek/inhoud. Nou ja, ik ben dus in afwachting van wat je van die serie vind.. En van de volgende delen..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Iris: ik ben nu halverwege The Ask and The Answer, tot nu toe dezelfde ervaring als bij het eerste deel. Daarna ga ik dan maar eens het eerste deel van The Hunger Games lezen....om goed te kunnen vergelijken. Het kan best zijn dat de volgorde waarin je de series leest bepalend is voor je indruk ervan. We zullen zien....ben zelf ook heel benieuwd!
  Ik volg je overigens al een tijd hoor! (maar had me tot nu toe stilgehouden)

  BeantwoordenVerwijderen