Het is een combinatie die niet zo veel voorkomt: boeken en TV. Toch was het druk, de laatste tijd, met boeken op het kijkkastje. Dat heeft veel te maken met de komende boekenweek. Maar mij hoor je niet klagen.
Eerst keek ik twee afleveringen van Kunststof TV: die van 24 februari waarin Jan Siebelink en Renate Dorrestein. En onze eigen Judith (de Boekblogger), die achter Renate zat waardoor ik iedere keer naar Judith zat te kijken als Renate aan het woord was ;-). Daarna keek ik die van afgelopen zondag, 3 maart, waarin Paolo Giordano vertelde over zijn nieuwe boek Het menselijk lichaam (zeer sympathieke jongeman trouwens).
Vervolgens keek ik, dezelfde zondag, naar Het uur van de Wolf: Godfried Bomans. Een herhaling van een uitzending uit 2001 maar ik had 'm nog nooit gezien. Ook zeer de moeite waard.
Daarna door naar Benali boekt, ook van afgelopen zondag (het was een drukke tv-avond) die het boek Een hart van Steen van Renate Dorrestein bespreekt. Met Renate zelf, maar ook met haar zus, aan wie ze het boek heeft opgedragen. Ik dacht: hoe kan dat nou, ik heb dit boek niet gelezen? Maar dat was niet zo, het stond hier zichtbaar gelezen in de kast, alleen wist ik er echt niets meer van! Wel mooi dat zo'n boek dan weer nieuw leven ingeblazen wordt.
Tenslotte nog twee afleveringen van Boeken met Wim Brands. Eén met Frits van Oostrom over het prachtige boek Wereld in woorden, over de 14e eeuw. Vooral over de literatuur natuurlijk, maar ook een flink stuk (Nederlandse) middeleeuwse geschiedenis. Erg mooi uitgegeven én een erg dik boek (600 blz) en (dus) ook erg duur (35 euro voor de paperback en 55 voor de hardcover). Wel een boek om te hebben!
De andere aflevering, van afgelopen zondag, kwamen twee schrijvers aan bod:
Daan Heerma van Voss over zijn boek De vergeting, en de Vlaamse politiek filosoof Thomas Decreus over zijn boek Een paradijs waait uit de storm. De roman van Heerma van Voss gaat over geheugenverlies, iets wat hem zelf is overkomen (door hevige stress, gedurende 24 uur) nota bene terwijl hij met plannen rondliep een boek te schrijven over iemand met geheugenverlies...de roman gaat naast de (reconstructie van de) gebeurtenis zelf vooral over de aard van onze herinneringen. Lijkt me een boeiend boek. Het boek van Decreus gaat over de teloorgang van de democratie, maar dit vond ik zelf minder interessant en hier haakte ik dan ook vrij snel af.
Dit staat ons in ieder geval nog te wachten:
Aanstaande zondag in Kunststof TV: Geert Mak, Nelleke Noordervliet en Jan Brokken.
Ook aanstaande zondag, de tweede aflevering van Benali boekt, over Opwaaiende zomerjurken, het boek waarmee Oek de Jong doorbrak. En natuurlijk, de eenmalige aflevering van Hier is....Adriaan van Dis op donderdag 14 maart, als speciale opening van de Boekenweek!
Ik had Benali boekt ook gezien en ja hoor, het boek Een hart van steen heb ik gewoon in een doos zitten, ongelezen. Leuk om wat meer over een boek te weten, nu heel snel lezen dus....
BeantwoordenVerwijderenIn een doos....dat is nog erger dan op de plank maar niet meer weten waar het over ging ;-)
VerwijderenVeel plezier ermee. Ik wil het herlezen.
Ik kan mijn boeken niet allemaal kwijt in mijn drie boekenkasten. Dus heb ik o.a. een doos met Nederlandse auteurs :)
Verwijderenhie, ik heb ook alles gezien. behalve Bomans, maar dat gaat nog wel gebeuren.
BeantwoordenVerwijderendat gesprek met Daan Heerma van Voss vond ik overigens nogal.. leeg? ik weet niet goed of hijzelf nou zo weinig interessants te melden had, of dat Brands de verkeerde vragen stelde.
ik moest trouwens heel hard lachen toen Heerma van Voss zei: 'ik vind herinneringen interessant.' volgens mij vind de hele wereld dat, verschijnen daarom ook zoveel boeken over herinneringen. dit valt me nogal op sinds the Sense of an Ending van Julian Barnes.
en iedereen komt tot dezelfde conclusie. herinneringen zijn van onszelf, en soms houden we onszelf voor de gek.
dat verdwijnen van alles, voor een dag, is wel een interessant gegeven, maar na dat gesprek met Brands sta ik nog niet echt te springen het boek te lezen..
Ja het was net of die Daan heel erg afwezig was, of onder de pillen zat of zo. Hij draaide ook af en toe raar met zijn ogen. Dat viel mij ook wel op. Het zou me trouwens niets verbazen als toch blijkt dat het niet waar is, van dat plotselinge geheugenverlies. En dat hij daarom zo raar deed, om maar niet prijs te geven dat hij zat te liegen.
VerwijderenJa, er is veel boek-love op de tv. Leuk dat je mij gezien hebt, het was erg leuk om een keertje mee te maken. En renate Dorrestein nog een keertje zien Benali Boekt was ook heel mooi. Ik kan me ook niet herinneren of ik het boek gelezen heb. Het staat niet in mijn boekenkast (ik heb het die avond meteen gecontroleerd).
BeantwoordenVerwijderenGiordano was ook interessant inderdaad. Ik wist niet dat KunststofTV volgende zondag ook zo interessant zou worden: ik ben juist bezig in een boek van Jan Brokken.
Ik heb Uitzending Gemist ontdekt (eindelijk) dus ik kan hoe dan ook al die mooie programma's zien.
Ja Jan Brokken komt vertellen over zijn boek De Vergelding. Dat is ongetwijfeld het boek wat jij aan het lezen bent!
VerwijderenFijn he dat je niet meer zo afhankelijk bent van wanneer iets uitgezonden wordt, ik mis anders toch veel omdat ik niet steeds met mijn neus in een tv-gids zit. En nu kun je lekker kijken op het moment dat het jou uitkomt.
Heb ook genoten van een weekend vol boeken op tv. Heb de programma's ook allemaal gezien... en me bij elke aflevering weer hardop afgevraagd waarom zoiets in Nederland wel kan... en vooral lukt, terwijl hier in Vlaanderen boeken op tv steevast tot een mislukking leiden...
BeantwoordenVerwijderenTja hoe komt dat?Geen idee...ik zou er bijna een grap over maken maar dat is niet aardig! Gelukkig dan maar dat de Nederlandse zenders ook beschikbaar zijn (en dat je op internet alles terug kunt zien)!
VerwijderenWe mogen niet klagen de laatste tijd. Heerlijk zoveel boeken en schrijvers op tv. De aflevering van Kunstof TV ga ik nu even terugkijken.
BeantwoordenVerwijderenJa heerlijk he? De zondag wordt echt een boekendag!
Verwijderen