Lezers, wees kieskeurig


Ik heb al eens eerder geprobeerd duidelijk te maken dat ik wat lezen betreft erge haast heb, omdat ik tot het eind van mijn leven (en je weet nooit wanneer dat is, maar ik ga er voor het gemak van uit dat ik stokoud word) nog maar een beperkt aantal boeken kan lezen. Beperkt als relatief begrip uiteraard want ik hoop er toch nog minimaal 1000 weg te happen. Nu niet weer meteen zeggen: maar het gaat om de kwaliteit en niet om de kwantiteit! Het gaat om het bevredigen van mijn leeslust, die allesoverheersende drang om (nog) zoveel mogelijk mooie boeken te lezen. Dezelfde drang die er ook voor zorgt dat ik af en toe in veel te veel boeken tegelijk bezig ben.

Een tijdje geleden kwam ik DIT artikel tegen in the Guardian. Het is van een nog redelijk jonge journaliste, ik schat haar begin 30. Goodreads vertelde haar dat ze haar 1000ste boek gelezen had, en ze verwachte tot het eind van haar leven nog 2000 boeken te lezen. Een snelle berekening leert dat ze dan zo’n 35 boeken per jaar leest. Niet zo veel voor een journalist maar goed, ze zal ook nog wel een sociaal leven hebben.

Wat ze in dit artikel betoogt is dat je toch goed na moet denken over wat je leest, juist omdat je in een leven niet eindeloos de tijd hebt om alles te lezen en het dus zaak is dat je het gevoel hebt dat je de voor jou waardevolle boeken leest.
Nu is ‘waardevol’ natuurlijk ook weer een heel relatief begrip. Hier komt de kwaliteit weer om de hoek kijken, maar kwaliteit is wat mij betreft als het om lezen gaat ook heel persoonlijk.
Hoe vaak heb ik niet geconstateerd dat een boek wat een ander prachtig vind en dus van hoge kwaliteit, mij niet kan bekoren, sterker nog dat ik het soms echt een slecht boek vind. Maar ook andersom natuurlijk, een boek wat mij zelf treft maar waar een ander niet warm of koud van wordt.
Het is, kan ik nu uit ervaring zeggen, ook nog zo dat je steeds kritischer wordt naarmate je ouder wordt, misschien wel juist omdat de tijd begint te dringen.
Het heeft er bij mij in ieder geval toe geleid dat ik nog sneller boeken terzijde leg als ik merk dat ik er niets mee heb. Niets mee hebben, ook weer zo’n vage uitdrukking. Specifieker dan: bij mij is dat afhankelijk van de doelstelling die ik bij het lezen heb, die bij elk boek anders kan zijn: ik wil geraakt worden, of intellectueel uitgedaagd, of ontspannen, of lol hebben (of soms meerdere dingen tegelijk). Een boek wat daaraan niet kan voldoen of wat me verveelt of ergert, ondergaat een medogenloos lot: het gaat meteen in de doos ‘afvoeren’, terug naar de biep of in het virtuele afvalputje (ebooks).

De afgelopen tijd is dit weer een paar boeken overkomen:

Julian Barnes – Flaubert’s papagaai; ik had het niet verwacht, maar ik vond dit een ergerlijk boek, wat voornamelijk komt door de chaotische vorm: dan weer een dagboek, dan een soort biografie, dan een stukje informatieve tekst etc. Ik kon er geen lijn in krijgen en was het al vrij snel zat. Ik las ergens over dit boek dat het een 'postmoderne biografie' van Flaubert voorstelt. Vandaar want ik heb een broertje dood aan 'postmodern'.

Jonah Lehrer – Proust was een neuroloog; dit boek handelt over het feit dat kunstenaars vaak vooruit lopen op de wetenschap, dat zij intuitief al fenomenen hebben beschreven of getoond waar de wetenschap pas veel later (via de bewijsvoering) mee komt. Dit is op zichzelf een interessant onderwerp maar Lehrer schrijft hopeloos academisch, zodat ik niet werd geprikkeld maar verveeld. Ik heb nog een boek van deze auteur op mijn lijstje staan (Imagine, over creativiteit), ik hoop dat dat wat beter te verteren is.

Stephen King – De beproeving; sorry, fans van King! maar ik vond dit een verschrikking. Na 100 bladzijden heb ik de handdoek in de ring gegooid. Ik vond niet alleen het slecht geschreven, maar bijna elk hoofdstuk weer een nieuwe verhaallijn met nieuwe personages en dat alles in eindeloze details beschreven werd me wat te veel.  De vertaling is in ieder geval slecht maar ik heb ook nog even naar het origineel gekeken, en dat was eigenlijk niet veel beter. Ehhmm....huis-tuin en keukenproza?

M.R. Carey - The girl with all the gifts (net in vertaling verschenen: Het meisje met alle gaven); ik werd door iemand getipt over dit boek, nog voor het vertaald was, dat dit een topper zou worden. Het wordt neergezet als een thriller, maar het is een 'dystopian' en als ik ergens een hekel aan heb gekregen is het aan dystopians, vooral die met horror-elementen. In dit geval zijn de meeste mensen besmet met een soort schimmel waardoor ze een zombies worden en een onbedwingbare lust in menselijk vlees krijgen: de hungries.  Moet ik nog meer zeggen? Dankzij de sympathieke hoofdpersoon, een meisje van een jaar of 10 die een 'halve' hungry is, heb ik het nog 100 bladzijden volgehouden, toen werd ik er echt kriegel van. Ik denk overigens wel dat het een topper zal worden gezien de recensies die ik hier en daar al gezien heb. Blijkbaar vallen dit soort boeken doorgaans zeer in de smaak. Dus laat je vooral niet door mij beïnvloeden!

Het boek van Helen MacDonald (H is for Hawk) heb ik ook gestaakt maar die krijgt nog een herkansing, omdat ik denk dat mijn lezing van The Goshawk van T.H. White, eraan voorafgaand, mijn beleving van het boek van MacDonald nogal in de weg gezeten heeft. Dat moet nog beetje verder wegzakken, dan doe ik een nieuwe poging.

Ik ben er overigens helemaal niet rouwig om, dat ik zoveel boeken heb moeten staken. Het ruimt lekker op, zowel in de kast als op de lijstjes.

8 opmerkingen:

  1. Hoi Joke, in je pleidooi om selectief te lezen kan ik me helemaal vinden. Zelf ben ik de laatste jaren steeds meer voor het herlezen van boeken gegaan. Als ik een boek herlees waar ik ooit erg enthousiast over was, dan is de kans heel groot dat ik dat boek bij herlezing weer met heel veel plezier lees. Als ik een boek herlees doe ik dat vaak ook met minder bladzijden per dag, zodat ik er extra lang van kan genieten. Overigens komen er ook nog genoeg nieuwe boeken om mijn nog te lezen lijstje, bijvoorbeeld van collegabloggers. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Erik, herlezen deed ik vroeger nooit maar nu soms wel, om zoals je zegt het plezier dat ik er ooit mee had nog een keer te beleven óf voor verdere verdieping.

      Verwijderen
  2. Inderdaad, ik heb net nog een boek weggelegd (Vloed van Roderik Six) omdat ik me vooral zat te ergeren. Er zijn zoveel mooie boeken dat je je dan maar beter op iets anders kunt richten. Toch is het ook leuk om je eens van de gebaande paden af te begeven, door iets totaal anders te lezen dan je zelf zou kiezen, bijvoorbeeld doordat iemand anders je erop wijst. En dan kan het ook weleens 'fout' uitpakken, maar ach, dan leg je het gewoon weg en op naar de volgende ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het enige nadeel van het 'fout uitpakken' is dat het erg zonde van je geld is, als je het boek gekocht hebt.....literaire uitstapjes doe ik dan ook bij voorkeur via de biep

      Verwijderen
  3. Ik ben er ook mee gestopt om boeken uit te lezen die ik niet mooi vind, ik kan mijn tijd wel beter besteden :-)
    Ik heb niet die drang dat ik alles wil lezen, maar ik denk dat dit ook komt omdat ik heel sterke voor- en afkeuren heb en interesses en des-interesses en dit het uitkiezen van boeken voor mij wat gemakkelijker maakt.
    Dank trouwens voor je besprekingen, ik zal de meeste ervan dus inderdaad niet lezen. Alleen Flaubert's parrot krijgt een kans, want die heb ik hier liggen :-)

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wie weet vind jij het toch een prachtig boek Bettina, het kan zo maar!

      Verwijderen
  4. O jee, Joke, je hebt duidelijk een godsgruwelijke hekel aan mijn uitspraak "het gaat om de kwaliteit en niet om de kwantiteit", want je hebt 'm inmiddels al verscheidene keren met grote ergernis aangehaald. Sorry dat hij je zo dwars zit en sorry dat ik er een andere mening op na houd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha valt wel mee hoor Anna. Maar het gekke is dat we helemaal geen verschillende meningen hebben, maar op de één of andere manier kan ik dat niet duidelijk maken. ik ben óók voor kwaliteit, lees sommige boeken heel langzaam, herlees soms. Kies meestal niet de dunste boeken. Ik lees ook niet voor de aantallen op zich, die interesseren me niet, maar wel vanuit een soort drift?
      ik voel me soms zo onbegrepen..... ;-)

      Verwijderen