Het halfjaar van lezen uit de eigen kastIk ben altijd wel blij geweest met m'n voorraad nog niet gelezen boeken, die inmiddels behoorlijk groot is geworden; het geeft een rijk gevoel om te weten dat je voorlopig nog niet uitgelezen bent en dat al dat moois nog op je staat te wachten.
Maar het tempo waarmee de laatste tijd de boeken binnenkomen is lang niet te evenaren door het tempo waarin ik ze lees.
Dus ik zie mezelf al als vrouwtje van 80 met nog steeds een slechts half gelezen boekenkast. Daar moet je niet aan denken, dat lijkt me een zeer onaangename situatie.
Waarop ik heb bedacht het komende halfjaar (je moet ergens beginnen) niets meer bij te kopen en vrijwel uitsluitend uit eigen voorraad te lezen (dus ook niet meer zo veel naar de biep). Dit is natuurlijk geen briljante gedachte, er is al vaker geschreven over (een jaar van) lezen uit eigen kast. Maar voor mij is het wel een hele opgave, reden waarom ik meneer Boekhappen heb gevraagd mij hierin te steunen en mij streng toe te spreken wanneer ik de wens tot kopen kenbaar maak.

Om mezelf te motiveren heb ik het boek van Peter Boxall: "1001 boeken die je gelezen moet hebben" er eens op nageslagen. Toevallig kwam dit boek aan de orde in een post op Quis leget haec over het boek Berlijn Alexanderplatz.
Van de 1001 boeken heb ik er 195 in bezit, maar slechts 71 gelezen (en nog 35 gelezen die ik niet in bezit heb). Dat betekent dat ik zo al 124 'wereldvermaarde' boeken ongelezen in de kast heb staan. En dan al die andere prachtige boeken nog die er werkeloos naast staan (te verstoffen).
Dat kan echt niet, dus mijn besluit staat vast: er komt niets meer in!

Ik heb nog wel even snel Op zee van Toine Heijmans gedownload :-)

7 opmerkingen:

 1. Jemig, dat zou ik nooit volhouden, want wat boeken betreft ben ik een beetje een shopaholic. Knap hoor, zo'n voornemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha ik ben ook zo'n 'boekaholic' maar ik wil toch graag van m'n verslaving af. Of het lukt....we shall see!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha, heet dat niet afkicken of zo??? Ben er zelf ook mee begonnen, even pas op de plaats want anders moet ik boekenkasten erbij kopen. De fondsen zijn even ergens anders nodig. Heb ook nog genoeg te lezen in de kast...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel goed, Joke. Ik hoop dat het lukt. Ik ben zelf sinds het begin van het jaar bezig met de Off the Shelf challenge - aan het begin v/h jaar had ik 31 ongelezen boeken op de plank en daarvan heb ik er nu 27 gelezen. Die andere 4? Heel gek, maar dat wordt nog lastig. In Juli/Augustus komt het er zeker niet van.

  Succes! Het moet lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O, nog even: hier is de link naar mijn Off the Shelf challenge, er inspiratie: http://leeswammes.wordpress.com/challenges

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Leeswammes welkom terug van vakantie. Als je 31 ongelezen boeken op de plank hebt valt het nog wel mee denk ik. Maar wat als je er zo'n 500 ongelezen hebt staan??? Dat half jaar is dan nog maar een beginnetje....
  Overigens zag ik bij jouw challenge ook wel perioden dat er 10 af gingen en weer 7 bij...:-))
  Maar je bent nu goed op weg! Nu ik nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou, ondertussen heb ik er 62 staan! Maar van de 31 van vorig jaar dus nog maar 4. Het lijkt erop dat ik dit jaar met veel meer ongelezen boeken ga eindigen dan vorig jaar.

  Gewoon even doorbijten, Joke. Het is gewoon NIET zo dat de boeken die in de winkel of bieb liggen leuker zijn dan die jij al in de kast hebt staan - denk er maar eens over na, dat zou nl. niet logisch zijn (want nadat jij ze aanschaft staan ze ongelezen bij jou in de kast).

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen