Even geen nieuws over boeken, maar over de belangrijkste ingredient ervan: woorden.
Gedurende 2011 hield ik een lijstje bij van nieuwe woorden die mij opvielen, voor een groot deel andere woorden dan die in de media de top zoveel hebben gehaald. Blijkbaar lag mijn focus toch ergens anders.
Het begon allemaal met het bomtweetmeisje dat zelfs nog haar verhaal kwam vertellen in DWDD. Het fenomeen puberterroristen bleek de aanzet voor een enorme aandacht voor dreigtweets en zelfs twitterfitties (oproep voor vechtpartij via Twitter). En toen Twitter eenmaal goed in de gaten gehouden werd, kregen we weer te maken met dreigpingers
KPN schudde ons wakker door te dreigen met een chatheffing maar dat veroorzaakte een hoop tumult. Tumult ook genoeg in de Tweede Kamer, waar men verzot raakte op het met-de-kennis-van-nu'tje.
Net weer in kalmer vaarwater werden we opgeschrikt door de Parijsmeisjes. Iedereen in rep en roer want waar waren ze gebleven? Gewoon, in Parijs, de dames hadden kennisgemaakt met een paar heren. Een zucht van opluchting.
Maar niet lang, want daar kwam de hijskraanklimmer die nog net van zijn zelfmoordpoging werd afgehouden. Iets wat niet lukte bij Tristan van der Vlis, waar we behalve grote schrik en ellende ook de Tristantest aan overhielden.
Over vaarwater gesproken: je zult maar opvarende zijn van een pechcruise op een schip met motorpech, luisterend naar de naam De Opera.
Dan kun je beter veilig een museum bezoeken. Moet je alleen niet naar de tentoonstelling van Wim T.Schippers gaan, want voor je het weet kom je in het nieuws als pindakaasstamper.
In de zomer moest je als man nog goed oppassen, dat je de ballentrekster uit Zeist niet tegenkwam. Maar als vrouw kon je ook niet rustig over straat, zeker niet met een dure halsketting om. Er waren namelijk kettingrukkers aktief.
Net toen we dachten dat we alles achter de rug hadden, dook de snelwegschutter op. Die nooit is aangetroffen. Was het dan toch een strooiaktie van CarGlass?
Tot slot: bij Onze Taal is de weigerambtenaar woord van het jaar geworden, maar bij mij is de winnaar toch de onderbroekterrorist die, naar in oktober bleek, passagiers van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij de schrik van hun leven gaf.
Op naar een nieuw jaar, met veel prachtige nieuwe woorden!
Leuk die nieuwe woorden, veel creatiever dan al die klakkeloos uit het Engels overgenomen woorden, al ben ik wel benieuwd welke van deze neologismen we over een jaar nog steeds gebruiken of zelfs nog kennen.
BeantwoordenVerwijderenWeinig denk ik, Anna. De taal is vluchtiger dan ooit. Maar dat is niet erg, een taal in beweging. Dat maakt het alleen maar leuker!
BeantwoordenVerwijderen