Nancy Horan - Loving Frank



Ballantine, 2007
Ik las de ebook-versie uit hetzelfde jaar
Vertaald als: Alles uit liefde (Uitgeverij Mouria, 2008)

Een bijzondere roman, gebaseerd op het werkelijke verhaal van Mamah (uit te spreken als May-muh) Borthwick-Cheney, die een relatie krijgt met de architect Frank Lloyd Wright, terwijl ze allebei getrouwd zijn en kinderen hebben.

Het huis van Wright zelf in Oak Park. Bron: John Delano
Mamah Cheney bevindt zich in een saai maar stabiel huwelijk met Edwin Cheney, heeft twee jonge kinderen (John en Martha) en een inwonende zuster die zorgt voor het dochtertje van een overleden andere zuster. De tijd is 1907 en de plaats is Oak Park, Chicago.
Het echtpaar raakt gecharmeerd door het huis van Frank Lloyd Wright, die in die tijd nog niet zo bekend was. Ze vragen hem om voor hen een nieuw huis te ontwerpen in dezelfde stijl, dat later bekend wordt als het ‘prairie-huis’. Het is Mamah die de meeste contacten heeft met de architect. Ze hebben diepgaande gesprekken (Mamah heeft gestudeerd en is een geïnteresseerde, belezen vrouw) en het duurt niet lang of de twee worden verliefd op elkaar. 

Mamah Borthwick. Bron: uiuc.libguides.com
Maar het is 1907, een vrouw werd niet geacht man en kinderen te verlaten. Er gaat dan ook enige tijd overheen, maar Mamah besluit dan toch te kiezen voor haar eigen geluk en gaat met Frank naar Europa. De twee veroorzaken een schandaal, maar het is vooral Mamah die het zwaar te verduren krijgt. Door haar eigen schuldgevoel ten opzichte van haar kinderen, maar vooral door de publieke opinie, die een vrouw die haar kinderen verliet behandelde als uitschot. Dat Frank maar liefst 6 kinderen in de steek liet, vond men veel minder erg. Mamah volgt haar hart en blijft standvastig, mede door de bevestiging die ze in eerste instantie krijgt van de Zweedse schrijfster en critica Ellen Key. Maar kiezen voor het eigen leven gaat niet zonder offers en het is soms hartverscheurend om te lezen. Als lezer word je vooral geconfronteerd met het morele dilemma van Mamah: mag je voor je eigen geluk dat van anderen op het spel zetten?

Het verhaal komt wat langzaam op gang, maar als het dan
Frank Lloyd Wright (www.franklloydwright.org)
eenmaal zo ver is, is het een prachtig, meeslepend verhaal van een dappere vrouw die haar tijd ver vooruit is en vooral van haar strijd om het recht op een eigen leven. Ik wist
toevallig hoe dit zou eindigen en was bang dat dit mijn leeservaring zou beïnvloeden, maar dat was gelukkig niet het geval. Bovendien wist ik niet wat de achtergrond was van de dramatische gebeurtenissen die zich aan het eind van dit verhaal ontvouwen. Het boek bleef nog weken in mijn hoofd zitten, niet alleen door de sfeer die wordt geschetst, maar ook door de fundamentele vragen die het stelt over de rol van mannen en vrouwen, over kunst, geluk, moederschap, liefde.
Eén van de meest indrukwekkende boeken die ik het afgelopen jaar las.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten